Volontiraj

 

"Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi."

Sherry Anderson

U jednom tekstu pod nazivom „Nauka volontiranja" stoji slijedeće:

Mnogi od nas volontiraju zbog različitih razloga. Neki od nas su započeli s dobrovoljnim radom zbog potrebe vlastite djece, obitelji ili su odlučili da trebaju osnažiti taj dio svoje osobnosti. Gotovo svi mi volonteri ćemo odbiti pomisao da dobijemo bilo što za naš rad, i smatrat ćemo da je bezpogovorna donacija u našem vremenu i naporima dana iz srca. Pa ipak mi zasigurno dobivamo volontiranjem.

Sam čin dobrovoljnog rada je nagrada – volontiranjem učimo kako pomoći drugima, a s tim pomažemo i sebi. Volontiranje također omogućava učenje i savladavanje novih vještina koje nekome u budućnosti mogu postati poziv, osim obogaćivanja vlastite edukacije, životopisa, volontiranjem stječemo izrazito važne preporuke. Dobrovoljni rad će zasigurno stvoriti velike promjene kako na individualnom tako na društvenom planu u zajednici, što umnogome stvara osjećaj ugode. Možda se čak dobro provedete i upoznate nove prijatelje.

Volontiranje također povećava kvalitetu života, ne samo primatelja volonterskih napora već i samih volontera. No najviše se mijenja percepcija o životu i stvara se osjećaj pripadništva zajednici. Ljudi koji su postali volonteri imaju bogatiji, sretniji i zadovoljniji život od onih koji nikada nisu iskusili dobrovoljni rad.

Korporativno volontiranje